S P O L E Č N Á  N Á V Š T Ě V A  A T E L I É R U

D A G M A R  J U R Č Í K O V É   V  O S E K U  U  H O Ř O V I C

V  N E D Ě L I   1 5.  Č E R V N A  O D P O L E D N E

Živit se jako výtvarník na volné noze není nic jednoduchého. A profilovat se jako výrobce panenek, to už je snad úplné šílenství. Příběh Dagmar Jurčíkové ale přesvědčí o opaku. Osobou samostatně výdělečně činnou je na poli výtvarného umění už 18 let a neměnila by. Chce to ale mít talent, mít rád svou práci a nezbytný je i podnikavý duch.

Talent pro výtvarné umění Dagmar prokázala už jako malá holčička. Měla ráda panenky, ale ne vždy byla spokojená s jejich vizáží. Proto je neustále předělávala.

Když dospěla, možnost svobodného podnikání jí v tehdejším Československu chyběla. Pak ale přišel rok 1989 a s ním se otevřely nové možnosti cestovat. Dagmar Jurčíková vyhledávala jednodenní zájezdy do měst, kde bylo možné navštívit známé galerie. Chtěla se inspirovat, najít svůj vlastní výtvarný směr a založit si svou vlastní živnost.

V polovině 90. let ale nebylo možné v České republice sehnat ani žádné informace, natož se v tomto oboru vzdělat. Odjela proto do Německa, kde absolvovala kurz výroby panenek. Naučila se ale jen základy, a to na rozjetí vlastního ateliéru nestačilo. Rozhodla se proto nastoupit jako stážistka do karlovarské porcelánky a naučit se vše potřebné. Prošla jsem si tam vším možným. Během stáže v porcelánce se živila malováním obrazů a začala také opravovat staré panenky.

Dnes je Dagmar Jurčíková a její značka Juda proslulá i v zámoří a sbírá jedno ocenění za druhým. Se svými krojovanými pannami nebo velkými portrétními kousky boduje i v místech, kde panenkářská tradice trvá staletí.

V ateliéru Juda v Oseku u Hořovic Dagmar Jurčíková vyrábí především porcelánové panenky. Ty jsou na rozdíl od panenek z vinylu nebo papírmašé skutečně prestižní záležitostí. Vyrábí také zmíněné kopie historických originálů, které odlévá do původních továrních forem. Protože její panenky vznikají v limitovaných edicích, jsou mnohem precizněji zpracované, než historické originály pocházející z tovární produkce. Vedle toho se zabývá také takzvanými „reborny“, tedy realistickými panenkami z vinylu, a portrétními panenkami.

Portrétní panenky si nechávají vyrábět zákazníci z celého světa. A neváhají kvůli tomu osobně vyrazit do oseckého ateliéru.

 

DSCN0515   DSCN0472

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0512 DSCN0502

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0520