Model Prahy je jedinečným dokladem podoby Starého Města, Malé Strany a Pražského hradu před přestavbou Prahy na konci 19. a počátku 20. století.

Byl vyroben ručně z papírové lepenky. Na přibližně 20 m² je zobrazeno historické jádro Prahy v detailní podoběTvůrcem modelu byl zaměstnanec pražské Univerzitní knihovny Antonín Langweil (1791-1837), který své neobvyklé zálibě věnoval veškerý volný čas i finanční prostředky. Přestože byl model již ve své době obdivován mnohými vzdělanci, mecenáše pro svou práci Langweil nikdy nenašel. Zemřel v bídě a početné rodině zanechal jen dluhy a nedokončené dílo.

Společně s dětmi jsme navštívíli Muzeum hl.města Prahy, kde je model  vystaven a zúčastníli se doprovodného výukového  programu „královská cesta“ pod vedením Mgr. Ivany Pernicové.

V rámci tohoto programu se děti seznámily nejen s Langweilovým modelem ale především s důležitými body královské cesty a uvědomily si detaily své každodenní trasy do školy, na nákup, na hřiště, apod. Langweilův model dětem ukázal Prahu ve zmenšené podobě a pohled na toto  pidiměsto  jim napomohl vytvořit si svou představu o tom, jak město vypadá ve skutečnosti .

DSC07247

DSC07249  DSC07256  DSC07260